Puls Biznesu: W BeamUp zrobisz zrzutkę online

Opublikowany

Polacy stworzyli aplikację społecznościową do dzielenia się płatnościami. Uwierzyły w nią fundusze, które są również współwłaścicielami sieci Play.

Tekst oryginalnie opublikowany na łamach Pulsu Biznesu, autorka: Karolina Wysota

Biznesowy potencjał współdzielenia można wykorzystać nie tylko w transporcie pasażerskim i wynajmie biur. Dwaj Polacy – Paweł Trocki i Filip Zoła – postanowili zaprząc go do płatności. Wpadli na pomysł uruchomienia platformy, dzięki której zarządzanie finansami ma być jeszcze prostsze niż w bankowości mobilnej.

– Nasza aplikacja umożliwia bezpieczne, bezpłatne rozliczenia w czasie rzeczywistym pomiędzy wieloma znajomymi na raz, a nie tylko dwiema osobami jak w przypadku konkurencyjnych produktów – tłumaczy Paweł Trocki, prezes BeamUp Payments.

BeamUp to fintechowa platforma społecznościowa finansowana przez fundusze inwestycyjne Olympia Group i Novator, które są współwłaścicielami P4 (operatora sieci Play) oraz grupy Aasa, specjalizującej się w pożyczkach.

Dzięki aplikacji grupa znajomych może podzielić między siebie rachunek za obiad w restauracji lub zrzucić się na prezent urodzinowy – np. dla kolegi z pracy. O pieniądze można się upomnieć, wysyłając powiadomienie mailem lub esememsem z poziomu aplikacji. Można też zrobić zrzutkę przed dokonaniem zakupu.

Korzystanie z aplikacji, która od wtorku jest dostępna w sklepach Google Play i App Store, jest możliwe po zarejestrowaniu się i doładowaniu konta lub podpięciu karty.– Wykorzystaliśmy metody autoryzacji takie jak odcisk palca, sprawdzanie zaufanych urządzeń, zaawansowany system monitoringu transakcji czy mechanizmy behawioralne, umożliwiające rozpoznanie nietypowych zachowań i blokowanie dostępu osobom nieuprawnionym – mówi Filip Zoła z BeamUp Payments.

Jego zdaniem, darmowe przelewy w bankach wkrótce przejdą do historii. W aplikacji natomiast pozostaną bezpłatne, bo model biznesowy start-upu zakłada zarabianie na marży od sprzedaży usług dostępnych w aplikacji.Platforma jest internetowym targowiskiem – daje użytkownikom dostęp do ofert zakupowych. Założyciele chcą rozwijać się w kierunku usług rozrywkowych. Nawiązali już współpracę z telewizją Eleven Sports, agencją biletową Eventim oraz serwisami player.pl, Showmax i Storytel i prowadzą rozmowy z następnymi. Zakres usług będzie rósł wraz z zainteresowaniem aplikacją – twórcy BeamUpu będą śledzić kroki użytkowników aplikacji i na podstawie dokonywanych zakupów, będą kierować do nich spersonalizowaną ofertę.

Subiektywnie o finansach: Oto BeamUp: apka, która chce być centrum sterowania subskrypcjami i ułatwić rozliczenia ze znajomymi

Do sklepów Google i Apple’a trafila aplikacja BeamUp, która chce w niecodzienny sposób podbić nasze portfele. Apka ma być „centrum sterowania” subskrypcjami, oferować spersonalizowane usługi i ułatwiać nasze rozliczenia ze znajomym. O ile pierwsze dwie funkcje to strzał w dziesiątkę, trzecia nie musi przynieść sukcesu.